ciachu
forum admin postów: 823
|
Tradycje winiarskie ¦wiebodzina- Okolice ¦wiebodzina to jeden z najstarszych obszarów winiarskich w Polsce. W XIII wieku pierwsze sadzonki posadzili tu cystersi z Parady¿a. Swoje posiad³o¶ci w okolicach ¦wiebodzina mia³y równie¿ cysterki z Trzebnicy. Wiemy, ¿e uprawia³y winnice, niestety, nie wiemy gdzie dzi¶ szukaæ ich ¶ladów.
Pierwsze, pewne informacje pojawiaj± siê w roku 1577. W dokumentach przewija siê mieszczanin, nijaki Zachariasz Minge, który wytwarza³ wino na niewielk± skalê. Ciekawa historia wi±¿e siê z innym mieszkañcem ¦wiebodzina Walentinem Heine, który w 1602 roku przeznaczy³ swoj± winnicê na pierwsz± ewangelick± nekropoliê. - Ten cmentarz funkcjonuje do dzi¶, ale pró¿no szukaæ na nim pn±cych siê krzewów - mówi Marek Nowacki, dyrektor Muzeum Regionalnego w ¦wiebodzinie.
- Nasze okolice s³ynê³y g³ównie z piwa, ale wiemy, ¿e w XVII i XVIII wieku wytwarzano i eksportowano wino na wiêksz± skalê.
Z tamtego okresu pochodzi domek winiarski na ul. ¦wierczewskiego. ¦wiebodziñscy winiarze wykorzystywali sprzyjaj±c± topografiê miasta. Pola winiarskie rozlokowane by³y na trzech miejskich wzniesieniach. Uprawiano tam winoro¶l a¿ do koñca II wojny ¶wiatowej. - Mia³em okazjê poznaæ córki ostatnich winiarzy - wspomina detektor muzeum.
Okolice ¦wiebodzina by³y pe³ne winnych pól. W Rosinie, Smardzewie i Sk±pym uprawiano krzewy, a owoce najprawdopodobniej sprzedawano do wiêkszych wytwórni.
--
C
U
S |